Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

Published by barbamiagr on

Τι είναι το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου ή σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής ορίζεται ως την πρόσκρουση της κεφαλής του βραχιονίου στο ακρώμιο (ένα μικρό οστό που καλύπτει την ωμοπλάτη) και αποτελεί το κύριο μηχανικό παράγοντα που προκαλεί αρχικά την προστριβή των τενόντων που καλύπτουν την κεφαλή του βραχιονίου και στη συνέχεια τη ρήξη τους

Η άρθρωση του ώμου είναι η πιο ευκίνητη αλλά και ταυτόχρονα και η λιγότερη σταθερή άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Σε αντίθεση με τις άλλες αρθρώσεις η σταθερότητά της εξασφαλίζεται κατά κύριο λόγο όχι μέσω των οστών αλλά μέσω των συνδέσμων και των μυών της περιοχής.

Τέσσερις μύες με τους τένοντές τους (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος, έλασσων στρογγύλος) διαμορφώνουν το στροφικό πέταλο του ώμου, το οποίο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς συνδέσμους της περιοχής σταθεροποιούν τη μεγάλη σε διάμετρο κεφαλή του βραχιονίου μέσα στην μικρή αρθρική επιφάνεια της ωμογλήνης. Εξαιτίας αυτής της πολύπλοκης διαμόρφωσης σε πολύ μικρό χώρο είναι η άρθρωση του ώμου ευαίσθητη σε παθήσεις όπως το Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής-ΣΥΠ ή το εξάρθρημα.

Θεραπεία

Ανάλογα με το στάδιο της πάθησης και την βαρύτητα των συμπτωμάτων επιλέγεται και η ενδεδειγμένη αγωγή.
Ως πρώτο θεραπευτικό μέτρο ενδείκνυται η προφύλαξη του ώμου και η αποφυγή κινήσεων του άνω άκρου πάνω από το επίπεδο της κεφαλής.

Για την μείωση του πόνου και της φλεγμονής χορηγούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και η εναπόθεση πάγου βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής.
Σημαντικό και κρίσιμο κομμάτι της συντηρητικής αντιμετώπισης του συνδρόμου είναι η φυσικοθεραπεία, η μυϊκή ενδυνάμωση των μυών πέριξ της ωμικής ζώνης και η βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ   ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ  ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ  ΩΜΟΥ

Σκοπός μας  είναι  να  σταματήσουμε  το  πόνο  και  τη  φλεγμονή  και  να  επαναφέρουμε  την  άρθρωση  του  ΩΜΟΥ  σε  πλήρη κινητικότητα και λειτουργικότητα .Ά ρα η φυσικοθεραπεία θα περιλαμβάνει:

1]   [S.I.S.] ΣΟΥΠΕΡ  ΕΠΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ    Η ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Σ.Υ.Π.

 Μηχανισμός  δράσης:

Το πρωτόκολλο έχει ως αποτέλεσμα την ανακούφιση (ενδογενής οπιοειδή θεωρία).Βασίζεται στην ενεργοποίηση του ενδογενούς οπιοειδους συστήματος . Προσθετό αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της τροφικότητας (ενεργοποίηση  της μυϊκής αντλείας).

Ακόμη έχει μυοχαλαρωτική δράση. Αποκατάσταση της ισορροπίας των υπερτονικών ινών επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση τους και την επακόλουθη αναστολή. Το αποτέλεσμα της μυοχαλάρωσης επιτυγχάνεται μέσω της αρχής της μετά ισομετρικής. Το πρωτόκολλο έχει ως αποτέλεσμα την ανακούφιση από τον πόνο.

Επίσης έχει μυοδιεγερτικη δράση σε έναν μυ η μια μυϊκή ομάδα. Η ένταση είναι διαμορφωμένη για να επηρεάσει τον έλεγχο του μυϊκού πόνου σε νωτιαίο επίπεδο. Επιπλέον το πρωτόκολλο προκαλεί υψηλότερη αιμάτωση της εκτεθειμένης περιοχής, η οποία οδηγεί σε βελτίωση της κυκλοφορίας και της τροφικότητας.

2]    L.A.S.E.R     M.L.S   (αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση)

3]    T.E.N.S    (ηλεκτρομυοδιέγερση)

4]    Ενδυνάμωση των μυών και μυϊκών ομάδων πέριξ της ωμικής ζώνης.

Categories: Παθήσεις