Οσφυαλγία

Published by barbamiagr on

Πάθηση - Πόνος στην μέση

Ως οσφυαλγία χαρακτηρίζεται κάθε άλγος στην οσφή, ανεξάρτητα από την αιτία που το προκαλεί. Αρκετά συχνά, το άλγος αυτό επεκτείνεται στους γλουτούς και στα κάτω άκρα σε διάφορη έκταση και με ποικίλη κατανομή, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται από τυπική ισχιαλγία του ενός κατά κανόνα σκέλους, που είναι το άλγος κατά μήκος του ισχιακού νεύρου.

Η οσφυαλγία επομένως είναι απλώς ένα σύμπτωμα και δεν σημαίνει μια συγκεκριμένη πάθηση, όπως κακώς πολλές φορές υπονοείται με τον όρο αυτό.

Αίτια οσφυαλγίας:

Μερικές απο τις παθήσεις και τις παθολογικές καταστάσεις της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν την οσφυαλγία είναι:

 • Κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου
 • Εκφυλιστική σπονδυλοαρθροπάθεια
 • σπονδυλοπίσθηση
 • αγγυλοποιητική σπονδυλίτης
 • διάφορες συγγενείς ανωμαλίες της οσφυίκής σπονδυλικής στήλης και άλλες
Οι πιο συνηθισμένες είναι:
 • Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στους νέους και μέσης ηλικίας ενήλικες
 • Η εκφυλιστική σπονδυλοαρθροπάθεια στις μεγαλύτερες ηλικίες

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Θεαματικά αποτελέσματα  στην θεραπεία για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας κατέχει το SIS Σούπερ επαγωγικό σύστημα:

Μηχανισμός δράσης:

Το πρωτόκολλο έχει ως αποτέλεσμα την ανακούφιση από τον πόνο (θεωρία πύλης ελέγχου του πόνου) επιπλέον το πρωτόκολλο προκαλούν υψηλότερη αιμάτωση της εκτεθειμένης περιοχής, η οποία οδηγεί σε βελτίωση της κυκλοφορίας και της τροφικότητας. Επίσης έχει μυοχαλαρωτική δράση. Απκατάσταση της ισορροπίας των υπερτονικών ινών επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση τους και την επακόλουθη αναστολή. Το αποτέλεσμα της μυοχαλάρωσης επιτυγχάνεται μέσω της αρχής της μετά ισομετρικής χαλάρωσης. Το πρωτόκολλο έχει αποτέλεσμα την ανακούφιση του πόνου. Καθώς τέλος έχει μυοδιεργετική δράση σε έναν μύ ή μία μυική ομάδα. Η ένταση είναι διαμορφωμένη για να επηρεάσει τον έλεγχο του μυικού τόνου σε νωτιαίο επίπεδο. Επιπλέον, το πρωτόκολλο προκαλεί υψηλότερη αιμάτωση της εκτεθειμένης περιοχής, η οποία οδηγεί σε βελτίωση της κυκλοφορίας και της τροφικότητας.

Άλλα μέσα φυσικοθεραπείας

 1. Laser MLS
 2. TENS
 3. Υπέρηχοι
 4. Κινησιομαλάξεις
 5. Ενδυνάμωση των μυών της περιοχής
Categories: Παθήσεις