Κάταγμα

Published by barbamiagr on

Κάταγμα

Κάταγμα είναι η κάκωση του οστού κατά την οποία προκαλείται διακοπή της συνέχειάς του, όταν σπάζει δηλαδή ή ραγίζει σε κάποιο σημείο του. Το κάταγμα είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού. Μπορεί όμως να είναι αποτέλεσμα ασθένειας του οστού που οδηγεί στην αποδυνάμωσή του όπως π.χ. η οστεοπόρωση (οστεοπορωτικά κατάγματα)

ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

Συντριπτικό
Εγκάρσιο
Λοξό
Σπειροειδές
Ενσφηνωμένο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

Η θεραπεία του κατάγματος έχει βέβαια για βασικό της σκοπό την πώρωση των τμημάτων του οστού στην κανονική θέση τους, ή τουλάχιστον σε μια κατάλληλη λειτουργική θέση, τέτοια δηλαδή που να μην εμποδίζεται η λειτουργικοτητα του μέλους. Πέρα όμως απ’ αυτό, η θεραπεία πρέπει να επιδιώκει και τη γενικότερη αποκατάσταση στο φυσιολογικό όλων των λειτουργιών του μέλους, προφυλάσσοντας, αυτό από τα επακόλουθα της κακώσεως ή πολλές φορές και της θεραπείας, που είναι γνωστά με το γενικό δρο <<νόσος του κατάγματος>>, δηλαδή τη δυσκαμψία των αρθρώσεων, την οστεοπόρωση, την ατροφία και μειωμένη λειτουργία των μυών, το οίδημα κ.α.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Θεαματικά αποτελέσματα στην πόρωση των καταγμάτων έχουμε με την εφαρμογή του (SIS) Υπέρ Επαγωγικό Σύστημα.

Μηχανισμός Δράσης:

Το πρωτόκολλο οδηγεί σε βελτίωση της κυκλοφορίας και της τροφικότητας. Ενισχύει τον πώρο και τον σχηματισμό του χόνδρου καθώς την αγγείωση στην πληγείσα περιοχή. Προσοχή – δεν ενδύκνειται για ασθενείς με οστεοσύνθεση.

Καθώς και μετέπειτα για την λειτουργική αποκατάσταση του μέλους απαιτείται η κατάλληλη φυσικοθεραπευτική μέθοδος η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:

  1. Laser MLS
  2. TENS
  3. Κινησιοθεραπεία
  4. Ασκήσεις Ιδιοδεκτικότητας
  5. Μυική Ενδυνάμωση
Categories: Παθήσεις